Cum încurajează Franţa angajarea tinerilor fără pregătire: statul plăteşte până la 75% din salariile lor!

Autor: Bogdan Cojocaru

Companiile din Franţa au început să angajeze mii de tineri fără pregătire profesională deoarece guvernul plăteşte până la 75% din salariile acestora timp de cel mult trei ani, scrie The Wall Street Journal.

Programul, de 3,5 miliarde euro, are ca scop crearea a 150.000 de locuri de muncă în doi ani şi reprezintă piesa de bază a eforturilor guvernului preşedintelui socialist Francois Hollande de a combate una dintre cele mai grave consecinţe ale crizei economice europene, anume creşterea şomajului în rândul tinerilor, situaţie care riscă să creeze o generaţie pierdută. Problema este valabilă nu doar pentru Franţa, ci pentru majoritatea economiilor slabe, de la Spania la Grecia. De altfel zona euro se confruntă cu un nivel record general al şomajului, nu doar în rândul tinerilor.

Unul dintre aceşti tineri este Rosemine Andhum. La 24 de ani, ea nu avea nicio pregătire profesională sau diplomă universitară şi nu mai avea un loc de muncă de un an şi jumătate. Vara trecută ea a aplicat pentru un post de asistentă la un centru de îngrijire a copiiilor în vestul Franţei şi a primit locul de muncă, mulţumită unui sponsor puternic, chiar statul francez.

„Însă este greu. Pur şi simplu cererea este mai mare decât oferta de locuri de muncă şi procesul este foarte selectiv”, a explicat ea.

Deschizându-şi portofelul, guvernul merge pe acelaşi drum bătut de foştii preşedinţi francezi, care au finanţat locurile de muncă la scară largă în încercarea de stopa creşterea şomajului. Măsurile aplicate în trecut nu au reuşit să schimbe traiectoria şi au împovărat piaţa muncii cu contracte sponsorizate de guvern.

Companiile au profitat de stimulentele oferite de guvern, dar angajând persoane calificate care şi-ar fi găsit şi fără acest ajutor loc de muncă. De asemenea, companiile s-au obişnuit să angajeze tineri la discount.

În prezent, rata şomajului în rândul tinerilor este de 25% în Franţa, cu mult sub nivelul de 41% din Italia sau de 57% din Spania, două dintre cele mai slabe economii din zona euro. La polul opus, în Germania, indicatorul este de 7,8%, dar Berlinul a reformat piaţa muncii în urmă cu zece ani.

În Franţa, unde rata şomajului în rândul tinerilor este de două cifre chiar şi în vremurile bune, guvernul intenţionează să cheltuiască 5,3 miliarde de euro până la sfârşitul anului 2014 pentru a subvenţiona mai mult de un milion de locuri de muncă pentru mai multe categorii de vârstă, în special la organizaţii nonprofit. Potrivit guvernului de la Paris, mai mult de 85.000 de locuri de muncă pentru tineri au fost create din primăvară şi până în prezent.

Poate aud si cei de la conducerea tarii noastre  frumoase asta!?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s