Comoditatea.Cum iesim din zona de confort?

Imagine

Intr-o oarecare masura, acest confort ne ucide spiritul si ne face sa gandim dupa idei preconcepute. Tot el ne impiedica sa experimentam si sa ne dezvoltam, in concluzie…sa traim cu adevarat. Activitatile noastre zilnice ne sunt atat de familiare incat nu ne mai ajuta deloc sa ne dezvoltam si pe alte planuri si de cele mai multe ori le facem in mod automat. Chiar daca nu ne dam seama, ajungem multumiti cu viata pe care o avem sau pur si simplu ne complacem in limitari, atat de mult incat, uneori, respingem inconstient orice lucru care ne-ar putea ajuta sa evoluam.

Spre exemplu, nu vi s-a intamplat niciodata sa stabiliti ca mergeti la un curs sau un eveniment unde urma sa cunoasteti oameni noi, sa aflati informatii interesante si ati terminat prin a ajunge acasa, “unde-i cald si bine”, unde v-ati uitat relaxati la un film? La urma urmei, oricum nu cunosteati pe nimeni acolo si e mai placut acasa, nu? Lista de exemple de genul poate continua la nesfarsit.

E important sa constientizam ca ne sabotam singuri, ca nu ne vom putea dezvolta personal daca nu renuntam la rutina zilnica, daca nu decidem sa ne implicam si in activitati cu care nu suntem obisnuiti. Creierul, ca orice alt muschi, se atrofiaza in lipsa exercitiului. Din acest motiv, gandirea noastra devine rigida, ne obisnuim sa facem lucrurile in acelasi fel mereu, ne simtim inconfortabil cand suntem pusi in fata unei situatii noi si ne pierdem abilitatea de a gasi solutii creative problemelor cu care ne confruntam.

Cum putem iesi din aceasta zona de confort?

1.    Intelege adevarul despre obiceiurile tale
Identifica propriile tale tipare mentale si comportamentale, propriile trasaturi de personalitate si incearca sa le intelegi. Toate acestea iti dau dimensiunile zonei de confort. Ca sa iesi din zona de confort, mai intai trebuie sa stii foarte bine care ii sunt limitele. Descoperirea obiceiurilor tale inconstiente poate fi dificila. In primul rand sunt inconstiente, nu?! Vor reactiona cand vei incerca sa le schimbi. Intreaba pe cineva care a renuntat la fumat daca obiceiurile sunt intr-adevar greu de schimbat.

2.     Fa ceva – orice – diferit de ceea ce te-ai obisnuit
Schimba ceva. Gandeste-te ca pana si cele mai de succes obiceiuri isi pierd utilitatea, ca pot aparea evenimente care iti pot schimba viata, asa ca ai nevoie de noi raspunsuri. Cu toate acestea, avem tendinta sa ne agatam de obiceiuri mult timp dupa ce si-au pierdut utilitatea. Strategiile din trecut sunt menite sa esueze in viitor iar daca le permitem sa devina obiceiuri automate care preiau controlul, atunci acesta este un drum sigur catre plafonare.

3.    Fii TU
Foarte multi oameni considera ca trebuie sa se conformeze, sa devina ceea ce cred ca altii asteapta de la ei, chiar daca acest lucru inseamna sa se forteze, sa fie persoanele care nu sunt de fapt. Este usor sa-ti spuna cineva ca astfel te vei integra mai usor in societate si in lume in general, insa tu alege sa te pui pe tine pe primul loc. TU esti unic. Cu totii suntem unici, iar acest lucru nu sugereaza cum ca esti mai bun ca altii. Tu doar trebuie sa ai grija de tine insuti pentru ca nimeni altcineva nu are mai mult interes in viata ta decat ai tu.

Zona de confort distruge:
–  Increderea in tine, pentru ca neavand curaj sa gresesti, nu ai cum sa iti dezvolti abilitati;
–  Inteligenta emotionala, pentru ca netraind experiente emotionale, bune si rele, nu te maturizezi;
–  Personalitatea, pentru ca neavand curaj sa te exprimi si sa fii tu insuti, ramai doar o clona, o imitatie ieftina, o felie mica din ceea ce esti cu adevarat;
–  Relatiile de iubire, pentru ca nimic nu distruge mai rapid relatiile dintre oameni decat rutina;
–  Sansa de a avea bani, pentru ca a face bani e un lucru ce necesita actiune, iar zona de confort vrea pasivitate si lene;
–  Prieteniile, pentru ca in prietenii si relatii sociale trebuie sa te implici, insa zona de confort te vrea doar pentru ea;
–  Vocatia, pentru ca atunci cand ai o vocatie, sufletul tau arde mai tare ca oricand, iar zona de confort nu vrea flacari si nici macar fum. Zonei de confort ii place doar cenusa.

Daca vom accepta adevarul despre lume si despre noi insine, iesind din zona de confort creata de obieciuri, vom schimba ceea ce ne tine pe loc si vom merge mai departe. Vom capata o perspectiva proaspata asupra vietii, vom realiza ca o actiune unica poate deschide usi catre o lume minunata.

Material integrat luat de pe site-ul: http://www.catalog-cursuri.ro/Articol-ComoditateaCum_iesim_din_zona_de_confortIJ-Resursa-763.html

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s