Sursa:

GROW este acronimul pentru:

G – Goal (obiectiv)
R – Reality (realitate)
O – Options (optiuni)
W – Will/ Way forward (traseul viitor)

Cum se foloseste metoda GROW?
Urmatorii pasi trebuie urmati in structurarea unei sesiuni de coaching:

1) Fixeaza Obiectivul – mai intai, impreuna cu membrii echipei, este nevoie sa se defineasca si sa se cada de acord asupra obiectivului sau a rezultatului asteptat, pentru a se asigura ca acesta va fi indeplinit. Indrumatorul trebuie sa ajute echipa sa defineasca acest obiectiv, care trebuie sa fie unul SMART (Specific- Measurable- Achievable- Realistic- Time). Pentru a se asigura ca obiectivul indeplineste cele 5 criterii esentiale, indrumatorul va supune obiectivul unei serii de intrebari, care sa confere raspunsuri la intrebari precum: “Cum vei sti ca ti-ai indeplinit acest obiectiv?” sau “Cum te vei asigura ca problema a fost rezolvata?”

2) Analizeaza situatia data – roaga membrii echipei sa descrie realitatea curenta. Acesta este un pas foarte important, intrucat de multe ori oamenii incearca sa rezolve o problema fara a considera punctul de start, si de multe ori trec cu vederea informatiile sau detaliile ce i-ar putea ajuta in a ajunge la o solutie optima intr-un timp scurt. Pe masura ce membrii echipei spun care este realitatea lor curenta, indrumatorul trebuie sa adreseze intrebari precum: “Ce se intampla in prezent?”; “Ce, Cine, Cand, Cat de des?”; “Care a fost efectul sau rezultatul acelei actiuni?” – incercand astfel sa creioneze o posibila solutie.

3) Explorarea optiunilor – odata ce indrumatorul si membrii echipei au identificat situatia curenta, urmatorul pas este acela de a gasi alternative, cu alte cuvinte, sa identifice cat mai multe optiuni posibile pentru a rezolva problema. Indrumatorul trebuie sa ajute echipa sa genereze cat mai multe optiuni, dar si sa le discute. In general, membrii echipei trebuiesc incurajati pentru a discuta si expune solutiile la care s-au gandit, abia apoi indrumatorul poate veni cu propriile sugestii. Intrebarile ce se adreseaza in aceasta etapa sunt: “Ce altceva ai mai putea face?”; “Cum ar fi daca acest obstacol ar fi inlaturat?”; “Care sunt avantajele si dezavantajele acestor optiuni?”; “Care sunt factorii la care vei apela in a cantari optiunile tale?”

4) Fixarea traseului – dupa explorarea situatiei curente, cat si a optiunilor la indemana, membrii echipei au o imagine mai clara asupra modului in care isi vor duce la indeplinire obiectivul setat. Asadar, ultimul pas al sesiunii este acela de a ii face pe membrii echipei sa se responsabilizeze cu privire la propriul mod de operare sau actiune. Pentru a obtine asta, echipa trebuie ajutata sa isi mentina motivatia asupra lucrului stabilit. Intrebarile utile ce trebuiesc adresate sunt: “Ce vei face acum si cand?”; “Ce te-ar putea impiedica in a inainta?”; “Cum vei depasi acest obstacol?”; “Cum vei tinti catre obiectivul ales?”; “Cat de mare este sansa ca optiunea aleasa sa reuseasca?”; “Ce altceva vei face?”

Sursa material: http://www.tinapse.ro/home/…/Modelul%20GROW%20de%20coaching.doc‎

Tehnica de coaching Grow. Foarte interesant!

One thought on “Tehnica de coaching Grow. Foarte interesant!

  1. Pingback: Lista filme motivationale 2013! | Be yourself because everybody else is already taken!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s