Oboseala cronica: 5 semne ca ai nevoie de mai mult somn

Imagine

Desi tu crezi ca dormi suficient, este totusi posibil sa nu fie asa, iar oboseala cronica sa inceapa sa-si faca de cap. Poate ca nu-ti dai seama imediat ca e ceva in neregula cu tine si nici n-o sa-ti treaca prin cap gandul ca daca esti mai nehotarat, daca ti-e foame tot timpul sau nu mai scapi de raceala este din cauza ca nu ai dormit suficient si in curand vei suferi deoboseala cronica.

Iata principalele semnale pe care corpul ti le transmite ca sa-ti dai seama ca trebuie sa dormi mai mult.

Daca si cele mai simple decizii ti se par pietre de moara, e un semn ca te indrepti spre oboseala cronica

Poate inainte nu-ti era chiar asa de greu sa te hotarasti daca sa iei trei kilograme de cartofi in loc de doua sau daca sa te duci sau nu cu prietenii la film. Potrivit lui dr. Sean Drummond, de la Universitatea din California, oamenii obositi au tendinta de a acorda o importanta excesiva lucrurilor neinsemnate si pierd timpul pe care l-ar fi putut petrece fie odihnindu-se fie facand lucruri cu adevarat importante.

Daca ti-e foame imediat dupa ce ai mancat este posibil sa fii prea obosit

Studiile au demonstrat ca lipsa acuta a somnului duce la disparitia leptinei, un hormon care da senzatia de satietate, si producerea de grelina, hormonul care da senzatia de foame. Mai mult, se pare ca oamenii obositi au tendinta de a se hrani mai degraba cu dulciuri si carbohidrati decat cu fructe si legume. “Lipsa somnului ii face pe oameni sa-si piarda controlul, si cea mai echilibrata persoana va alege o briosa in loc de un morcov”, spune dr. Lisa Shives, purtatorul de cuvant al Societatii Americane pentru Medicina Somnului.

Cand racesti tot timpul, e un semn ca oboseala cronica e pe cale sa se instaleze

La aceasta concluzie s-a ajuns dupa ce mai multi voluntari au fost injectati cu un virus de raceala. Cei care au dormit mai putin de 7 ore pe noapte in cele trei saptamani anterioare studiului au inceput sa dezvolte simptomele de raceala, spre deosebire de grupul celor care au dormit 8 ore si chiar mai mult pe noapte. De asemenea, intr-un alt studiu, persoanele care au dormit numai 4 ore pe noapte timp de cateva zile, au avut un raspuns imunologic mai slab la vaccinul antigripal decat persoanele care au dormit intre 7,5 si 8,5 ore pe noapte.

Daca plangi din orice, inseamna ca esti mai obosit decat crezi

Se pare ca lipsa somnului ii face pe oameni sa devina instabili emotional. La un studiu la care au participat voluntari care nu au dormit o noapte intreaga, s-a constatat ca vizualizarea unor imagini tulburatoare a crescut cu 60% activitatea din amigdala (zona din creier responsabila cu anxietatea), spre deosebire de cei care au dormit suficient. De asemenea, la cei obositi, creierul stoca mai repede si mai multe informatii negative decat informatii pozitive sau neutre. “Cu alte cuvinte, cand nu dormi suficient, te comporti ca o persoana cu depresie”, a explicat dr. Shives.

Daca te-ai transformat intr-un imprastiat, e un semn ca trebuie sa dormi mai mult

Ti se intampla frecvent sa versi cafeaua, sa scapi pixul din mana, sa-ti lasi lucrurile aiurea si sa nu-ti mai amintesti pe unde le-ai pus? Iata cateva semne clare ca ai nevoie de mai multe ore de somn daca vrei sa nu se instaleze oboseala cronica. Lipsa somnului afecteaza reflexele si puterea de concentrare, spune dr. Clete Kushida, directorul Centrului de cercetare a somnului din cadrul Universitatii din Stanford.

Sursa: http://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/sanatate-fizica-si-mentala/oboseala-cronica-5-semne-ca-ai-nevoie-de-mai-mult-somn/#ixzz2ccmj5Wnb

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s