Te-ai intrebat vreodata cum iau oamenii de succes cele mai bune decizii?

Imagine

Cele sase palarii ganditoare este o tehnica de crestere a eficentei, care va permite sa priviti o problema din perspective diferite inainte de a lua o decizie.

Aceasta metoda va determina sa iesiti din modul dumneavoastra de gandire standard. Veti intelege complexitatea unei decizii si va arata oportunitatile pe care astfel nici nu le-ati putea observa.

  • Palaria alba. Purtand aceasta palarie, ne focusam atentia pe datele care sunt deja disponibile. Analizam informatiile pe care le avem si vedem ce putem invata din ele. Important este sa descoperim ,,golurile” care exista in cunoasterea noastra si sa incercam sa le umplem cu informatiile necesare.
  • Palaria rosie se bazeaza analizarea problemelor folosind intuitia, reactia si emotia. Purtand aceasta palarie este important sa ne gandim cum ar vedea ceilalti situatia din punctul lor emotional de vedere. Sfatul este sa incercam sa intelegem raspunsurile celorlalti care nu ne inteleg punctul de vedere.
  • Palaria neagra. Prin folosirea acestei palarii, privim partea negativa a problemei. Putem incerca sa analizam ceea ce nu functioneaza intr-o situatie, insa din punct de vedere obiectiv, fara implicarea personala. Importanta acestei palarii consta in faptul ca pune accentul pe punctele slabe ale unui plan. Astfel, ne permite sa le eliminam sau sa le schimbam.
  • Palaria galbena prezinta partea pozitiva a oricarei situatii. Aceasta vine cu o viziune optimista care ne ajuta sa vedem toate beneficiile unei decizii. Palaria galbena ne ajuta sa mergem mai departe atunci cand suntem pusi in dificultate.
  • Palaria verde include creativitatea. Aceasta este modalitatea prin care putem gasi solutii creative atunci cand intervine o problema. Atunci cand purtam aceasta palarie, critica este la cotele sale minime.
  • Palaria albastra este punctul de control atunci cand vine vorba de luarea deciziilor. Aceasta vine cu ideea de a controla o situatie si ce putem face pentru a o stapani

Concluzii

Tehnica celor sase palarii ganditoare este folositoare deoarece ne ajuta sa intelegem o problema din perspective total diferite. Aceasta permite atat emotiilor, cat si scepticismului sa intervina acolo unde numai ratiunea isi facea locul inainte

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s